TIPS: bij warm weer Vorige bericht Wanneer is het te warm... Volgende bericht Kattenhuid en de zon

TIPS: bij warm weer

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Maak voldoende schaduwrijke plekken en zorg dat uw kat zelf de koele plekken kan opzoeken. Geef bijvoorbeeld toegang tot een ruimte met koele tegels. Zorg er ook voor dat er altijd vers drinkwater aanwezig is. Bij voorkeur op meerdere plekken in huis. Ververs het enkele keren per dag. Het beste is om drinkwater op kamertemperatuur te geven. Sommige katten vinden het heel erg leuk om met water te spelen. Een teil op het terras met bijvoorbeeld robotvisjes is voor veel katten een groot succes.
Er zijn eventueel ook hulpmiddelen te koop die uw kat kunnen helpen met het geven van verkoeling, zoals een speciale koelmat waar zij op kunnen gaan liggen. Geef echter geen extreem koude/ bevroren dingen aan je kat; de tong kan vastkleven en de kou heeft impact op darmen en maag.
Laat nooit een kat in de auto achter, ook niet voor even. Een auto kan binnen enkele minuten een oven worden, ook als je de ramen op een kiertje zet.

Voorkom verbranding van de huid

De huid van katten kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Oren zijn bijvoorbeeld heel dun behaard. Witte haren hebben geen pigment waardoor de huid gevoeliger is voor UV-straling. Dus met name witte katten of katten met witte oren zijn extra gevoelig voor verbranding. Dus wanneer de zon het sterkst is; hou je kat, indien mogelijk, binnen. En komt je kat buiten, gebruik dan een zonnebrandcrème speciaal geschikt voor katten. Hier kun je dan de gevoelige, kale of lichtbehaarde delen zoals de oren mee insmeren. Let ook op het neusje. Bij witte katten zijn deze vaak ook erg dunbehaard en daardoor gevoelig voor zonnebrand. Ook katten kunnen, wanneer ze te vaak worden blootgesteld aan zonnebrand, huidkanker ontwikkelen.

Let op met open ramen

Het komt helaas vaak voor dat katten uit het raam vallen van een grote hoogte of dat ze klem komen te zinnen in een kiepraam, met in sommige gevallen de dood als gevolg. Wees hier altijd alert op. Er bestaan speciale beschermingen voor katten die je tussen de opening van het kiepraam kunt plaatsen, zodat ze hier niet in klem kunnen komen te zitten.

Laat ze zoveel mogelijk met rust

Bij warme dagen gaan katten vaak uit zichzelf al minder bewegen. Laat dit ook vooral zo. Laat ze op warme dagen zoveel mogelijk met rust. Vermijd stressvolle situaties (zoals bijvoorbeeld kammen). Beperk de speelsessies of doe het alleen wanneer het koel genoeg is (’s avonds laat of ’s morgens vroeg). Hiermee voorkom je dat de kat sneller oververhit raakt.