Katvriendelijk trimmen hoe werkt dat?

Ik werk volgens de huid-, vacht- en katvriendelijke methode.
Dit betekent met zo min mogelijk stress voor de kat en dat waar mogelijk vacht besparend wordt gewerkt.

Huid- en Vachtvriendelijk werken

Alleen de plekken waar vilt en of klitten zitten die niet meer uit te kammen zijn worden kort geschoren. De rest van de vacht wordt doorgekamd met alleen een grove kam. Van een trimbeurt wordt een kat dus niet mooier.
De reden hiervoor is: De vacht van een kat heeft een functie. Denk hierbij onder andere aan het reguleren van de temperatuur, het bieden van bescherming tegen invloeden van buitenaf en het beschermen van de huid.
Het met enige regelmaat verwijderen van de wolharen d.m.v. ontwollen en plukken hoort niet bij vacht besparend en katvriendelijk werken. Hierdoor raakt de natuurlijk cyclus van het verharen verstoord, kan de huid beschadigen en komt het de vacht en de kat niet ten goede.
Ook de kat onnodig kort of in een leeuw-model scheren hoort hier niet bij. Dit wordt alleen gedaan indien noodzakelijk in het belang van je kat. De redenen hiervoor kunnen zijn dat er sprake is van een groot percentage vervilting van de vacht, een medische reden of als je kat zich door een ziekte of aandoening niet goed zelf kan verzorgen.
Scheren op verzoek, omdat jij dit fijner vindt doe ik principieel niet. De kat heeft niet voor niets een vacht!

Katvriendelijk werken

In mijn trimsalon speciaal voor katten doe ik mijn uiterste best om het bezoek van je kat zo prettig mogelijk en in alle rust te laten verlopen. Een kat is een omgevingsdier en een bezoek aan een vreemde omgeving brengt altijd spanning met zich mee.
Daarom wordt je kat op een rustige manier met veel liefde, respect en geduld getrimd. Voor elke behandeling wordt ruim de tijd genomen.
Zo haal ik de kat niet onmiddellijk uit zijn reismand, maar krijgt hij eerst de gelegenheid om even te wennen en zelf uit de mand te komen. Tijdens de behandeling wordt er goed gelet op symptomen van angst en stress en hierop ingespeeld. Waar nodig wordt er een pauze ingelast om de kat gerust te stellen.
Er worden geen dwangmiddelen gebruikt en de kat zal nooit in z’n nekvel worden gepakt of vastgezet. Dit is niet katvriendelijk.

Trimbehandeling

Nadat de kat uit zijn mandje is gekomen en ik rustig kennis met de kat heb gemaakt, start de behandeling.
Voor de veiligheid worden eerst de nagels van de voorpoten geknipt (als de kat dit toelaat).
Daarna wordt de vacht gecontroleerd.
Vilt/ klitten (niet meer uitkambaar) worden verwijderd d.m.v. scheren en de rest van de vacht wordt goed doorgekamd.
Na afloop beloon ik je kat met iets lekkers.
En geef ik desgewenst advies over hoe je het beste zelf de vacht van je kat kunt verzorgen.

Wat als een trimbehandeling niet lukt?

De meeste katten laten zich met wat geduld best trimmen. Maar het kan soms voor komen dat de kat te veel stress ervaart van de behandeling. Dan staak ik de behandeling. Bij de dierenartsen waar ik mee samenwerk is het mogelijk om dan de kat te trimmen onder een lichte narcose.
Is de kat thuis niet benaderbaar? Laat de kat zich door jou niet kammen? Geef dit alsjeblieft van tevoren aan. Dan kan ik daar rekening mee houden. Ook is dan de kans alsnog aanwezig dat je kat onder narcose geholpen moet worden door mij bij de dierenarts.

Hoe kun je je voorbereiden?

  • Haal de kat, als deze buiten komt, ruim op tijd binnen. Ik moet helaas de trimbehandeling in rekening brengen als je deze binnen 24 uur annuleert.
  • Zorg voor een stevige en intacte kattenmand van het juiste formaat (niet te klein).
  • Oefen ruim van tevoren met het wennen aan de reismand.
  • Neem op de dag van de afspraak zelf ruim de tijd om de kat zo stressvrij mogelijk in zijn reismand te krijgen en te vervoeren.
  • Zorg dat je zelf ontspannen bent.
  • Kom op tijd.
  • Breng een eigen, ongewassen kleedje of handdoek mee waar de geur van de kat aan zit, dit kan stress reducerend werken.
  • Meldt het van tevoren als uw kat allergisch is of een bepaald dieet heeft, neem dan zelf een beloning mee die de kat wel mag, zodat die ik na de trimbeurt aan uw kat kan geven.

De afspraak

Alle behandelingen vinden plaats op afspraak.
Ik werk zonder de eigenaar erbij. Soms heeft de eigenaar hoe goed ook bedoeld, niet altijd de juiste invloed tijdens de trimbeurt.