Vachtverzorging?
Dat kan een kat toch zelf?

Dat klopt. In de meeste gevallen kan een kat dit prima zelf.
Een kat besteedt ongeveer twee tot vier uur per etmaal aan zijn eigen vachtverzorging. Met zijn tong ‘kamt’ hij zijn eigen vacht oppervlakkig en met kleine kambewegingen door. Zijn tong ziet er uit als een soort kam met kleine haakjes.
De losse haren die toe aan vervanging zijn komen los en worden door de kat ingeslikt. Uiteindelijk ontstaan er haarballen die via braken of via de ontlasting het lichaam zelf weer verlaten.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de vachtverzorging

Er zijn echter ook verschillende factoren waarom een kat minder tijd besteedt aan het zichzelf wassen. Hierdoor kunnen er ook eerder vachtproblemen ontstaan. Factoren die hier van invloed op zijn, zijn onder andere:
Medisch; bijvoorbeeld gebitsproblemen, artrose of tijdelijke pijn aan een ledemaat.
Overgewicht en of ouderdom; oudere dieren zijn niet meer zo lenig en met overgewicht kan de kat niet meer overal bij.
Genetisch; bijvoorbeeld zeer overvloedige vacht, of lichamelijke problemen gerelateerd aan het ras.
Gedragsmatig; alle veranderingen in of om het huis kunnen bijdragen aan minder goed wassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kitten, kat of hond erbij, een verbouwing of een nieuwe buurtkat.
Omgevingsfactoren: zoals bijvoorbeeld bij een buitenkat die ergens in heeft liggen rollen of in een bosje kleefkruid is gaan zitten, dan zit de vacht zo in de klit. Ook de droge lucht in huis (met name in de wintermaanden als de verwarming of openhaard aan staat) of de droge lucht buiten als het vriest, kan voor klitvorming zorgen. Het haar wordt dan statisch en dan ontstaan er makkelijk klitten.
Soms heeft een kat wel degelijk hulp nodig dus.

Wanneer heeft een kat hulp bij vachtverzorging nodig?

Een gezonde kortharige kat kan zijn eigen vacht meestal goed onderhouden. Wanneer hij in de rui is kan een kortharige kat soms wel wat hulp gebruiken.
Half langharige en langharige katten hebben regelmatig vachtverzorging nodig.
Oudere katten, maar ook katten (kort-, halflang- of langhaar) met de bijvoorbeeld in de alinea hierboven genoemde problemen kunnen het moeilijk vinden om zichzelf goed te wassen.
Het is belangrijk om deze dieren regelmatig te kammen of borstelen. Losse haren moeten uit de vacht verwijderd worden.
Gebeurt dat niet, dan kunnen er klitten ontstaan en kan de vacht vervilten. Uw kat kan zich dan niet goed meer schoonhouden. Klitten en vilt zijn erg pijnlijk voor de kat.
Klitten lossen zich meestal niet vanzelf op, en ook andere vachtproblemen pak je aan met regelmatige verzorging op de juiste manier en met het juiste materiaal. Heeft de kat al klitten of andere vachtproblemen? Dan kun je met je kat terecht bij een gediplomeerd en katvriendelijk kattentrimmer zoals Koning Kat, voor een trimbeurt en een vachtverzorgingsadvies op maat.
Krijgt je kat plotseling vachtproblemen dan is het goed om ook contact op te nemen met jouw dierenarts.