TIP: Zonder stress in de reismand Volgende bericht Mata-wat???

TIP: Zonder stress in de reismand

Voordat je bij de dierenarts of de trimsalon aan komt heb je al een hele strijd achter de rug, heeft de kat al een hele hoop stress ervaren en dan moet de behandeling nog beginnen.
Het kan ook anders.

Je herkent het vast wel; je hebt een afspraak bij de dierenarts of trimsalon, je hebt enigszins haast, je staat al met je jas aan en dan moet de kat nog in de reismand. Die zag de bui al hangen en heeft zich inmiddels ergens onder of achter verstopt.
Met veel gedoe heb je uiteindelijk de kat te pakken, die bij het zien van het mandje vervolgens met zijn poten wijd weigert in de reismand te gaan. En dan de autorit nog…

Hoe kan het dan anders?

Door ervoor te zorgen dat de kat het reismandje als iets positiefs gaat ervaren.

Hoe doe je dat?

Zorg als eerste voor een geschikte en veilige reismand. De mand moet groot genoeg zijn en zeker niet te klein. De kat moet zich nog kunnen draaien en bewegen.
Het is handig als de mand een deurtje heeft aan de voorkant en dat de bovenste helft er in zijn geheel af kan. Voorkom alleen dat je een reismand koopt waarvan de twee helften aan elkaar verbonden zijn met een soort plastic schroeven. Deze raak je heel makkelijk kwijt en het is écht heel onhandig om open en dicht te maken bij de dierenarts of trimmer. Ook moet de mand niet te gammel zijn of nog maar half dicht gaan. Je wil niet dat de mand tijdens het vervoer of buiten ineens openklapt.

Schoonmaken

Maak na het laatste bezoek aan de dierenarts of trimsalon de mand en het dekentje altijd goed schoon. Hiermee verwijder je oude stressgeuren en vreemde luchtjes.

Vaste plek in huis

De mand pas een uur, een paar dagen of een week van tevoren in de woonkamer of gang zetten voorafgaand aan de afspraak is vaak veel te kort om de reismand als veilige plek te gaan zien. Het is beter om de mand een vaste plek in huis te geven.
Je kunt er mee beginnen om alleen de onderste helft van de reismand (als dit bij de reismand kan, en anders de hele reismand, zonder deurtje bij voorkeur) op een plek te zetten waar de kat graag ligt. Dus als onderdeel van het meubilair. Leg er een favoriet kleedje in waar de geur van de kat al aan zit.

Bouw langzaam op

De kat zal waarschijnlijk niet gelijk lekker in zijn “nieuwe mandje” gaan liggen. Om de kat eraan te laten wennen zal je het langzaam op moeten bouwen. Begin eens met een snoepje in de buurt te leggen. Blijft de kat ontspannen, dan kun je steeds iets dichter bij de mand een snoepje gooien, tot uiteindelijk erin.
Ook kun je de kat er tijdens een spelmoment eens vlakbij in de buurt laten komen of er uiteindelijk spelenderwijs er even in en uit laten gaan. Beloon de kat voor elk stapje dat de kat richting of in de mand doet in het begin.

In de mand

Als de kat in de mand ligt en daaraan gewend is, doe dan de bovenste helft er weer op (nog steeds zonder deurtje). Bouw ook dit op bovenstaande manier weer langzaam op totdat de kat geen angst meer vertoont.

Deurtje

Gaat ook dit goed, doe dan het deurtje er weer in en doe dit af en toe even kort dicht. Beloon ook hier de kat weer als deze rustig blijft. Dit kun je ook weer opbouwen door steeds iets langer het deurtje dicht te laten en uiteraard je kat telkens te belonen als dit goed gaat.

Aan de wandel

Vervolgens kun je met de kat in de dichte mand eens kort door je huis gaan lopen. Bouw ook dit steeds weer iets meer op, door iets langer door het huis te lopen en uiteindelijk ook even naar buiten te lopen. Beloon ook de kat elke keer als dit goed gaat.

Variatie

Varieer tijdens het oefenen ook met de tijdstippen waarop je oefent met de kat. Als je dit elke keer op hetzelfde tijdstip doet kunnen ze ineens argwanend worden en niet meer in de mand willen als je hiervan afwijkt op het moment dat je naar de dierenarts of trimsalon moet.

Ontspannen

Ook merken katten het als jij je anders of meer gespannen gedraagt dan tijdens het oefenen. Dus probeer zelf ook zo normaal mogelijk en hetzelfde te doen met de kat in de mand krijgen als tijdens het oefenen. En neem er ook bij een echte afspraak even voldoende de tijd voor.

Onverwachte dierenarts- of trimafspraak?

Leg ook hier een kleedje met de geur van de kat in de mand.
Probeer de kat d.m.v. bijvoorbeeld snoepjes zelf zijn mand in te laten gaan zodat je hem eventueel alleen nog even een klein zetje hoeft te geven, zonder uiteraard de kat pijn te doen.
Ook al heb je haast, probeer alles zo rustig en vriendelijk mogelijk te doen.

Weigert de kat toch?

Zet de mand op de achterkant, met het deurtje dus naar boven gericht en laat de kat dan bij voorkeur met de achterpoten in de mand zakken. Op deze manier zetten ze zich minder schrap dan andersom.
Of gooi snel een handdoek over de kat, en zet de kat met handdoek en al in de mand.

NOOIT DOEN

– De kat in het nekvel pakken, dit is erg pijnlijk voor de kat.
– De kat overvallen tijdens zijn slaap.
– Gebruik nooit dwang of geweld om de kat in het mandje te krijgen.

De auto

Het wennen aan de auto is dan de volgende stap. Dit bespreek ik de volgende keer.