Mata-wat??? Vorige bericht TIP: Zonder stress in de... Volgende bericht TIP: In de auto en naar de...

Mata-wat???

Na afloop van de trimbehandeling krijg ik regelmatig de vraag wat dat voor stokje is wat ik meegegeven heb in de reismand.
“Dat is een Matatabi stokje.” “Mata-wat?” krijg ik dan vaak als reactie.

Het is een “geurstokje” voor katten.
Ik maak hier tijdens en na de trimbeurt regelmatig gebruik van om bijvoorbeeld wat opgebouwde spanning bij de kat weg te nemen, ze even af te leiden of ze na afloop te belonen.

De meeste katten zijn er dol op. (Er zijn er natuurlijk ook altijd katten bij die er niets aan vinden en er niet op reageren.)

Matatabi, wat is het eigenlijk?

Het komt van een plant die officieel Actinidia polygama heet of Kiwi Silver Vine in het engels.

Actinidia polygama is een plant uit de kiwifamilie die groeit in de bergachtige gebieden in China en Japan op hoogten van 500 tot 1900 meter. Het is een bladverliezende klimplant die 5 meter lang kan worden.

De vruchten zijn eetbaar en lijken op de gewone kiwi maar hebben oranje vruchtvlees. Van de plant kan ook thee worden gezet.

De gedroogde houtige takjes van de plant worden in de dierenwinkel verkocht onder de Japanse naam matatabi. De bladeren en takken hebben een grote aantrekkingskracht op katachtigen. Katten die een matatabistokje krijgen gaan ermee spelen, eraan ruiken en bijten. Daarbij gaan ze ook rollen, ook op de plek waar de matatabi gelegen heeft. Katten raken opgewonden van het contact met matatabi, daarna treedt relaxatie op. Verantwoordelijk voor deze werking zijn de stoffen actinidine (ook gevonden in valeriaan), actinidiolide en dihydroactinidiolide, een lactonverbinding die alleen in deze plant gevonden is. (Bron: mijntuin.org)

Het is dus 100% natuurlijk!

Maar let op: De ene kat reageert net wat heftiger dan de andere op de stokjes. Let altijd goed op het effect dat de stokjes op je kat hebben. Houdt ook je dier tijdens het spelen hiermee in de gaten. Het is niet de bedoeling dat het wordt opgegeten. Gooi het weg als het stuk is.