TIP: In de auto en naar de dierenarts Vorige bericht Mata-wat??? Volgende bericht Wanneer is het te warm...

TIP: In de auto en naar de dierenarts

De auto(rit)

Als je kat aan het reismandje is gewend, kun je gaan beginnen om hem aan de auto te laten wennen. Vreemde geuren en het lawaai van de auto vormen vaak een stressfactor. Laat de kat hier dan ook net zo langzaam aan wennen als aan de reismand. In kleine stapjes. Zet eerst alleen de reismand met je kat erin eventjes kort in de auto. Gaat dit goed, dan kun je dit ietsje langer doen. (Laat je kat nooit alleen achter in de auto, ook niet voor een paar minuten. Het kan namelijk erg snel warm worden in een auto.) Een volgende keer start je de auto erbij, en als laatste stap ga je een klein stukje rijden.
Vergeet niet om steeds weer een beloning te geven als de kat rustig blijft.
Een handdoek over de mand werkt erg goed: katten blijven rustiger als ze in het donker zitten.

Bij de dierenarts

Helaas is het bezoek aan de dierenarts vaak ook een stressfactor.
Raakt de kat in paniek van de andere katten, blaffende honden en mensen in de wachtkamer van de dierenarts? Zorg dan dat je zo kort mogelijk in de wachtkamer hoeft te blijven door eventueel samen met je kat in de auto te wachten (als dit niet te warm is uiteraard).
In de wachtkamer: Zet de kat nooit op de grond, maar altijd op een stoel naast je, buiten bereik van andere dieren en kinderen. Ook hier kan een handdoek over de mand helpen.
Eenmaal op tafel kun je aan je dierenarts vragen om de kat zoveel mogelijk in het onderste deel van de mand te laten zitten, als dat de behandeling tenminste niet stoort. Zo zit de kat veilig in zijn eigen geur en zal deze rustiger blijven.

Je kunt ook eens een katvriendelijke praktijk proberen: Cat Friendly Clinic https://catfriendlyclinic.org/cat-owners/find-a-clinic/ . Sommigen hebben bijvoorbeeld hoge schappen waar je de kattenmand op kunt zetten en extra dekentjes liggen die je over de reismand kunt doen. Op de website hiervan is ook te lezen welke normen je kunt verwachten van een Cat Friendly Clinic https://catfriendlyclinic.org/cat-owners/what-you-should-be-looking-for/ .

Bij thuiskomst

Zet de reismand, na deze goed te hebben schoongemaakt (hiermee verwijder je ook oude stressgeuren en vreemde luchtjes), weer op de vaste plek neer. Leg er ook een schoon dekentje in.
Pak daarna zo snel mogelijk het trainen met de reismand in gaan zonder stress weer op. Is de kat wat angstig, beperk je dan tot een snoepje in de mand en loop zelf weer weg. Na een tijdje is je kat dan weer gewend aan het feit dat de reismand een fijne en veilige plek is om in te liggen. Dit kan soms best wel even tijd nodig hebben.

Meerdere katten in huis

Het kan zijn dat de achtergebleven kat(ten) agressief reageert (reageren) op het dier dat terugkomt van de dierenarts. Dit komt omdat de kat die terugkomt van een bezoek aan de dierenarts vaak een andere geur gekregen heeft. De andere kat(ten) herkent (herkennen) dan zijn (hun) huisgenoot niet meer. Om dit te voorkomen, is het het beste om ze pas weer bij elkaar te zetten als de kat die bij de dierenarts is geweest zichzelf weer heeft gewassen.

Kitten net in huis?

Ga met je kitten trainen. Laat het langzaam wennen aan alle stappen, neem er de tijd voor en beloon ruimhartig. Je zou ook eens naar de dierenarts of kattentrimsalon kunnen gaan voor een wenbeurt. Informeer naar de mogelijkheden hiervoor bij je dierenarts of kattentrimsalon.