Kattenhuid en de zon
Juist daar waar het haar het dunst is zoals op de oren en de neus. Vooral katten met een dunne vacht, witte vacht, wit snoetje, witte oren, neus of buik en eventuele kale plekken zijn extra gevoelig voor verbranding. Katten kunnen ook, wanneer ze te vaak worden blootgesteld aan zonnebrand, huidkanker ontwikkelen. De witte haren hebben geen pigment waardoor de huid gevoeliger is voor UV-straling.
Van nature bestaan er geen witte dieren. En een ijsbeer, meeuw of zwaan dan, zal je nu misschien denken, nee, want deze dieren hebben een zwarte huid, deze biedt ze bescherming tegen de zon.
Ook voelt een kat niet dat hij in de zon zit. Het systeem weet niet dat de vacht wit is.
Zon is niet goed, vandaar haar.
Moet ik mijn kat gaan insmeren met zonnebrandcrème dan?
Wanneer de zon het sterkst is; hou je kat, indien mogelijk, binnen. En komt je kat buiten, gebruik dan een zonnebrandcrème geschikt voor katten, bijvoorbeeld: Maxani Suncare. Hier kun je dan de gevoelige, kale of lichtbehaarde delen zoals de oren mee insmeren. Let ook op het neusje. Bij witte katten zijn deze vaak ook erg dunbehaard en daardoor gevoelig voor zonnebrand.
Ook al is de crème geschikt voor katten, test dit wel altijd eerst even uit op een klein stukje huid voordat je de kat ermee naar buiten stuurt. Het kan alsnog gebeuren dat je kat er niet goed op reageert.
Lukt het niet om je kat in te smeren of doe je liever niets op de huid, houd je kat dan binnen op het heetst van de dag, wanneer de UV-stralen het sterkst zijn. Let op, ook op bewolkte dagen kan de UV-straling sterk zijn! Wees dus voorzichtig met kwetsbare katten.
Zorg ook altijd voor voldoende schaduw en verkoeling bij warm weer.